in samenwerking met Hannah Torfs
onder begeleiding van Dries Geysen
Het doel van de opdracht is de herbestemming van de Antwerpse gevangenissite. De gevangenisfunctie verdwijnt en 50% van het bestaande volume wordt afgebroken. Deze overgebleven helft wordt door de stad opgekocht en gebruikt als stadsfaciliteiten. De andere helft wordt gevuld met een nieuw programma dat bestaat uit wonen en publieke activiteiten van verschillende schalen.
Wij zagen dit als een kans om de huidige gesloten gevangenis-typologie te transformeren tot een open site met publiek karakter en een sterke aantrekkingskracht voor passanten. Deze transformatie heeft veel voordelen voor het stedelijk leven in de sterk verdichte Antwerpse binnenstad.
Allereerst wouden we de bestaande gevangenismuur op een positieve manier inzetten, dit door hier een gaanderij van de maken door middel van een tweede muur. Deze tweede muur bevat openingen naar de site. Daarnaast vormt dit een visueel herkenningspunt op de site.
Vervolgens wouden we dat het landschap verder reikt dan het bestaande maaiveld, dit door een 2e maaiveld te introduceren. Door ook activiteiten te organiseren onder dit 2e maaiveld, vergroten we ook de ruimte die door passanten gebruikt kan worden en de mogelijkheid tot meer groen op de site.
Hierdoor ontstaan 2 circulatieroutes: een sturende wandelroute langs de gevangenismuur en een vrije circulatie dwars doorheen de site over het landschap
Ten slotte hebben we de publieke ruimte verschillende karakters geven door variatie te brengen in zowel groene, verharde en overdekte ruimtes. Eén van de manieren waarop we dit verwezenlijken is door het gebruik van een luifel.
Wij hebben gekozen voor een campusmodel, waarbij zowel de gebouwen als de functies verspreid worden over de site, waardoor er levendigheid verzekerd wordt en de passanten worden aangespoord de site te verkennen.
De gebouwen op de site kunnen we verdelen in 3 groepen. De originele gevangenisgebouwen waar de stadsdiensten in zijn ondergebracht, de gebouwen met een rechtlijnige footprint en de gebouwen met een amorfe footprint. De samenhang in vorm wordt versterkt met de materiaalkeuze. Bij de rechtlijnige gebouwen zoeken we aansluiting bij de originele bebouwing van de site door het gebruik van baksteen. De amorfe groep onderscheidt zich in een zacht kleurenpallet en het gebruik van tegels. De publieke functies worden geaccentueerd door het gebruik van een plint.